Barion Pixel Skip to main content

Kosár

I zzasztó helyzet lehet, amikor a drogériák és bio boltok polcain sorakoznak a dezodorok és izzadásgátlók és neked ki kell választanod a tested számára a megfelelőt. Te mi alapján választasz? Az illat vagy a címke alapján, ami természetes dolgokkal kecsegtet? Vajon tudod mi a különbség a dezodorok és az izzadásgátlók között?

Az izzadás, másnéven verejtékezés teljesen normális, természetes folyamat. Az izzadás során az izzadságmirigyekből kiválasztódik a folyadék, amely egy létfontosságú élettani folyamat. Amint testünk hőmérséklete 37 Celsius fok fölé emelkedik agyunk vészjeleket küld a verejtékmirigyek felé, hogy azok folyadékot képezzenek és ily módon hűtsék szervezetünket. Az izzadás tehát szervezetünk klímaberendezése is tulajdonképpen. A testünk azonban a bőrön keresztüli folyadékpárolgással nemcsak hűti magát, hanem a méreganyagok távozásában is tehermentesíti a veséinket. Elsősorban vizet tartalmaz, de zsírok, mérgek, nehézfémek, különböző savak is kiválasztódnak ily módon.

A hónalj tájéki izzadás során kellemetlen szagok is keletkeznek, amiket az anyagcserénket segítő baktériumok okoznak. A folyamat teljesen természetes és szükségszerű, azonban nem ez az illat, amivel csábítani szeretnénk. Éppen ezért mindent megteszünk, hogy ezeket a szagokat elfedjük. Az izzadásgátlók alumíniumsókat tartalmaznak, melyek a hónalj környéki verejtékezést akadályozzák oly módon, hogy szűkítik a verejtékmirigyek kivezető nyílását, így csökkentve az izzadás mértékét. Az alumíniumsók azonban nemcsak a víz kiáramlását akadályozzák meg, hanem a méreganyagok távozását is a szervezetből, ráadásul még az alumínium sem ürül ki és megakadályozzák a baktériumok fejlődését is. A kellemetlen szagok ellen a biztonság kedvéért még pluszban illatanyagokat is használnak.

A dezodorokban ezzel szemben egyáltalán nincsenek alumíniumsók. Illatanyagokat és antibakteriális anyagokat tartalmaznak, amik gyakorlatilag elnyelik a szagokat okozó baktériumokat és lelassítják az újraképződésüket. Ezért a dezodorok szemben az izzadásgátlókkal egyáltalán nem veszélyesek a szervezetre hosszú távon és jóval egészségesebbek társaiknál.

A dezodorok között is van azonban kétféle, bár a hatásmechanizmusuk gyakorlatilag ugyanaz. Legtöbbször a „hagyományos” porcukros vaj állagúakkal találkozhatsz, amik között szintén találkozhatsz jó kis dezodorokkal, azonban sok embernél okoz problémát, mivel könnyen felkarcolhatja a bőr felszínét és sebet okoz az érzékeny bőrűek esetében. Anno ezzel a problémával küzdöttem én is. Volt olyan eset, hogy szabály szerűen hólyagos sebek keletkeztek a hónaljamon és rettenetesen fájt. Mivel a sebek jó pár nap vagy hét elteltével keletkeztek, biztos voltam benne, hogy nem allergiás reakció váltja ki, csupán a folyamatos dörzshatás okozza. Éppen ezért kezdtünk el dolgozni egy speciális összetevővel, amelynek köszönhetően sima testvaj állagúak a dezodoraink. A formula egyik érdekessége egy természetes dezodor hatóanyag, amelynek egyik főbb összetevője a zsálya (Salvia officialis) antimikrobális tulajdonságokkal rendelkezik. Hatékonyan lép fel a testszagot okozó mikroorganizmusokkal szemben és 24 órás hatást biztosít, amit klinikai teszt is bizonyít.

Mivel igazi balatoni lány vagyok számomra egyértelmű volt, hogy olyan illatokat zárunk tégelybe, amik tükrözik egy balatoni nyár élményeit ráadásul első látásra szerelem illatok. Így született meg a ….

  • A Balatoni nyár krémdezodorunk, ami a balatoni limonádék és a púderes, édeskés naptejek ihlették. Igazi strandos illat a balatoni nyár szerelmeseinek!
  • A Balatoni hajnal krémdezodorunk, amely a Balatonon eltöltött könnyed, koktélokkal teli átmulatott nyári éjszakák ihlették. Illatát a barack és narancs kettős keverékeként lehetne jellemezni.
  • A Balatoni szellő krémdezodorunk a meleg nyári szellő friss fuvallatát rejti magában, amely gyengéden simogatja bőrödet a nagy nyári melegben. Illatát a lime frissessége és a gyömbér melegsége adja.

Használhatod arcradírként és ajakradírként is. Mindig használd el egyből amit kikeversz, hiszen a friss alapanyagok miatt hosszú távon nem eltartható! Nedves bőrre vidd fel körkörös mozdulatokkal. Hagyd hatni 2-3 percig majd meleg vízzel öblítsd le. Radírozás után puhábbá és selymesebbé válik majd a bőröd, viszont sokkal érzékenyebb is lesz tőle. Használj utána mindig hidratáló arckrémet és minőségi vajakban gazdag ajakápolót!